Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


dr. Kovács Kázmér: Erdei út, tájvédelmi besorolás...

 Egy korábbi felvetésem alapján javaslom, hogy egyesületünk a következő határozatokat hozza a következő közgyűlésen.

 

1.       A Partalja Egyesület kéri Balatonkenese Önkormányzatát, hogy adjon megbízást az ingatlan-nyilvántartási hatóság által elfogadott földmérő mérnöknek megosztási vázrajz elkészítésére az Aligai út erdőrészleten vezető szakaszának feltüntetésével, benne a megosztás előtti és utáni telekhatárok kijelölésével, annak érdekében, hogy a ténylegesen közútként funkcionáló Aligai út tárgyi szakasza az ingatlan-nyilvántartásban önálló ingatlan-nyilvántartási egységként feltüntetésre kerülhessen.

 

Indokolás

 

Az Aligai út erdőrészleten keresztül vezető szakasza az ingatlan-nyilvántartásban nincs feltüntetve, annak tulajdonosa a területi önkormányzat, ezért ő jogosult megosztási vázrajz alapján a megosztást és a megosztás alapján az ingatlan-nyilvántartási bejegyzést az ingatlan-nyilvántartási hatóságnál kérelmezni. Az ingatlan-nyilvántartási bejegyzést követően lesz a tulajdonos önkormányzat abban a helyzetben, hogy pályázati úton az útfelújításához forrást szerezhessen.

 

2.       A Partalja Egyesület kéri Balatonkenese Önkormányzatát, hogy képviselőtestületi határozatban határozzon arról, hogy kezdeményezi Balatonakarattya Bercsényi lejáró és a Balatonaliga illetve a vízpart és a magaspart Sirály utca közötti meglévő különleges környezeti adottsággal rendelkező terület tájvédelmi körzetté nyilvánítását.

 

Indokolás

 

A Partalja Egyesület már korábban is kezdeményezte az Önkormányzatnál – sikertelenül - a tájvédelmi körzetté nyilvánítást a terület egyedi adottságai és a megóvásához fűződő természetvédelmileg fokozottan indokolható szempontok (4 oldalról védett, védett növény és madárvilág) hangsúlyozásával. A védetté nyilvánítás indokai az időmúlással csak erősödtek, a kérelem ismételten előterjeszthető és tárgyalható. A tájvédelmi körzetté nyilvánítást a jogszabály értelmében csak az önkormányzat kezdeményezheti hivatalosan.